Sneg smo iz jame že skidali, Perkmandeljc je že v nizkem štartu. Samo trikrat gremo še spat in že bo tu Zimski jamatlon 2018.

Udeležbo na najboljši adrenalinski preizkušnji pod zemljo se vsakokrat odloči več moških kot žensk in tudi tokrat bo tako. Na Zimskem jamatlonu 2018, ki je že deseti Jamatlon zapovrstjo, bo teklo oziroma hodilo 141 jamatloncev in 134 jamatlonk, združenih v 74 ekip. Vsega skupaj torej 275 udeležencev, ki bodo pretekli približno pet kilometrov dolgo podzemno traso od Trbovelj do Hrastnika.

Jamatlonci prihajajo z vseh vetrov. Največ je seveda Slovencev, v jami pa se jim bodo pridružili še udeleženci s Hrvaške, Slovaške, Turčije in Španije. Ekipe so si tudi tokrat nadele zelo zanimiva imena, od katerih jih je lepo število povezano z rudarsko dediščino in zasavskim narečjem. Tako se bodo v jamo podale na primer Vesele huntarce (dekleta, ki so se udeležila še vsakega Jamatlona do sedaj), pridejo pa med drugim še Razigrane cicke, Ruake u žjap!, Fajhtne premze in Grndjrmarš.

Dogodivščini v jami, kjer bodo jamatlonci morali premagati tudi nekaj zabavnih ovir, bo sledila knapovska malica in druženje. Da bo vzdušje pravo, bo poskrbel MPZ Loški glas, ki bo zbranim zapel nekaj rudarskih pesmi. Čeprav Jamatlon ni tekmovanje, bo organizator vseeno podelil nekaj nagrad in priznanj najbolj zaslužnim jamatloncem – eden od njih se bo na primer okitil z nazivom Hoznšajzer, ena od jamatlonk bo imenovana za Jamsko kuro, ena ekipa pa bo postala Herc šafla.

Letošnji Zimski jamatlon bo potekal pod častnim pokroviteljstvom ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.