Da ne zamudite

Urnik prireditve

Vse ima svoj začetek in konec. Tudi jamatlon. In da česa ne zamudite, smo pripravili urnik.

Potek prireditve Zimski jamatlon 2024

  • Zbor jamatloncev in prevzem startnih številk od 10. ure dalje. Zberemo se v kompresorski postaji bivšega rudnika (Mašinhaus), parkiramo pri bivši upravni zgradbi RTH (Cesta 3. julija 7, 1430 Hrastnik; koor.: 46.148389, 15.084576). Pri prevzemu štartnih številk mora vodja ekipe oddati podpisane izjave vseh članov ekipe.
  • Predstavitev proge in varnostnih ukrepov ob 11. uri. Seznanili vas bomo s progo in varnostnimi ukrepi v jami in podrobnostmi prireditve. Udeležba je obvezna za vse udeležence jamatlona!!!
  • Prevoz z avtobusom iz Hrastnika v Trbovlje na startno mesto na Ajnzer. Seznam avtobusov bo objavljen na vhodnih vratih na prizorišču. V Trbovljah rudar – spremljevalec še enkrat pregleda opremo udeležencev (čelada in naglavna lučka sta obvezni!!!), udeleženci se vpišejo v seznam za jamo, prejmejo zadnja navodila ter krenejo na pot.
  • Po preizkušnji v jami se bodo jamatlonci preizkusili še v igri Met bata škornja rikverc čez glavo v kulmkišto. Tekmovalec meče rudarski škorenj v kulmkišto preko glave obrnjen stran od kište. Iz vsake ekipe tekmuje en udeleženec. Vsak metalec ima na voljo štiri poskuse. Za uspešen poskus se šteje, če škorenj pade v kulmkišto.
  • Sledi še okrepčilo s knapusko malco, kratek koncert oz. nastop ter podelitev nagrad za izvirne nazive in ekipe z najbolj povprečnimi časi prireditve.

Nagrade in priznanja

Nagrajenih je pet ekip, ki se najbolj približajo povprečnemu času vseh ekip na jamatlonu. Poleg tega nagrade dobijo tudi trije najbolj uspešni metalci bata škornja rikverc v kuolmkišto.

Posebna priznanja so: Herc šafla (najbolj srčna ekipa), Dritl kumarati (najbolj tovariška ekipa), Ohter prtija (najbolj izviren naslov ekipe in nagrade še štirim ekipam za skoraj najbolj izviren naslov ekipe), Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec), Lerhajerca (najmanj izkušena udeleženka), Pik as (najbolj izkušen udeleženec), Domfrca (najbolj izkušena udeleženka), Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja), Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec), Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka), Hoznšajzer (Perkmandeljčevo priznanje za najbolj prestrašenega udeleženca). Na koncu Perkmandeljc izžreba še eno ekipo, ki bo svoje frise za buhluni pokazala na naslednjem jamatlonu. Ekipa mora biti ob žrebanju prisotna, sicer bo Perkmandeljc žrebal drugo.
Vsi nagrajenci bodo prejeli darila špirucov Jamatlona.

Obvezna oprema in priporočila

Žal se na vsakem jamatlonu zgodi, da posamezniki še vedno pridejo na start brez obvezne opreme, zato še enkrat: Brez popolne obvezne opreme vhod v jamo ne bo mogoč! Pred prihodom ne pozabite na:

  • čelado (priporočamo kolesarsko)
  • naglavno svetilko (priporočamo rezervne baterije)
  • pohodno obutev
  • primerno oblačilo (dolge hlače in dolga majica)
  • rokavice (priporočamo, ni obvezno)

Priporočljivo je, da se čelada tesno prilega glavi, da vas ne bo ovirala pri gibanju in premagovanju ovir. V jamo je strogo prepovedan vnos: vžigalnikov, cigaret, alkohola in drugih »lepih stvari«.

V jami se temperatura giblje okrog 15 stopinj Celzija. Potrebno je obleči dolge hlače in rokave, na določenih predelih jame je namreč močan prepih. Za bolj občutljive na prepih priporočamo tudi vetrovko. Podlaga ni ravna, zato priporočamo pohodno obutev, oziroma takšno, ki vas bo primerno ščitila pred zvinom gležnja. Priporočamo vam tudi rokavice, saj je potrebno na nekaterih delih proge poprijeti za blatne ovire.  

Merjenje časa

Jamatlon je ekipna igra, ki spodbuja tovarištvo. Je tudi preizkušnja s samim seboj.  Kljub temu bo organizator meril čas. A nagrada ne bo pripadla najhitrejšim, temveč tistim, ki bodo najbolj ujeli povprečni čas vseh ekip. Časov tudi ne bomo objavljali.