Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom.

Marsikdo je v teh dneh dejal, da bi rad prispeval nekaj denarja, pa bi rad točno vedel, kam denar gre. Eno najbolj prizadetih območij ob nedavnih neurjih je bilo področje Luč. Prav s temi konci smo v zadnjem desetletju in več navezali pristne stike. Iz Luč namreč že nekaj časa prihaja na naš jamatlon vse več ekip in prijaznih udeleženk in udeležencev. Celo zmagovalka v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, eni od udeleženk pa smo na naši prireditvi celo zapeli vse najboljše za te.

Ob stikih po katastrofi smo slišali pretresljive zgodbe. Lučani so bili precej časa brez vode in elektrike, odnašalo je hiše, avtomobile, zalivalo stanovanja, odnašalo imovino. Glavno cesto z Ljubnega proti Lučam je na več odsekih s sabo odnesla Savinja. Še vedno so pravzaprav odrezani od sveta, saj gravitirajo v Savinjsko dolino, veliko se jih po cesti z Luč v Ljubno vozi v službo, šolo in po opravkih. V Lučah ne bo nikoli več tako, kot je bilo.

Odločili smo se, da bomo pomagali kakšni od družin, ki si sama ne bo tako lahko opomogla.

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na: 

RKS OZ TRBOVLJE

ULICA 1. JUNIJA 4, TRBOVLJE

 

SI56 0233 0001 5706 240

SKLIC 00 10021972

 

NAMEN: JURETOV SKLAD

KODA: CHAR


Posnetek poplav


Juretov sklad smo ustanovili ob smrti kolega, novinarja in čudovitega človeka Jureta Nagodeta na pobudo Juretove partnerke Jerce Vučetič Nagode in prijatelja Marka Planinca. Na trboveljskem Rdečem križu smo odprli račun, kjer se je v nekaj dneh zbralo 1460 evrov. O porabi denarja smo se sproti dogovarjali pobudniki akcije in predstavniki trboveljskega Rdečega križa. Vodila nas je misel »kaj bi želel Jure, komu bi želel pomagati«.

Z denarjem, ki so ga prispevali njegovi prijatelji in znanci namesto cvetja in sveč, smo pomagali otrokom iz trboveljske občine, ki so potrebovali pomoč za različne stvari. Tako je deček, ki je ostal brez očeta in živi skromno življenje skupaj z mamico, lahko obiskoval celo šolsko leto športno aktivnost, saj smo mu poravnali vadnino. Plačali smo strošek glasbene šole za dva osnovnošolca. Kupili smo otroško bundo in trenerko. Mamici, ki živi sama z osnovnošolcema, smo polepšali praznike, saj so pod novoletno smreko lahko položili darila. Nekaj denarja smo namenili zavetišču za zapuščene živali Horjul. Za živali so nabavili hrano.

Savus

Foto: Neurje.si / Katja Naraločnik

Posnetek: Naurje.si / Nika Robnik