Blatni, mokri, krščeni, predvsem pa navdušeni – takšni so bili ob koncu udeleženci in udeleženke Zimskega jamatlona 2018. Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

Prišlo jih je 275 iz vse Slovenije in tudi iz tujine. Slovencem so se pridružili še Hrvati, Turki, Španci in Slovaki. Tudi tisti, ki so dopolda­n kazali še malo treme, so iz jame naposled prišli nasmejani in nekateri že obljubljajo, da se bodo vrnili.

Nekateri si Jamatlon vzamejo kot športno, drugi pa predvsem kot družabno izkušnjo, tako kot na primer Vesele huntarce – ekipa, ki je stara toliko, kolikor je star Jamatlon. Povedano drugače, dekleta so se udeležila še vsakega Jamatlona do sedaj. »Ne pričakujemo, da bo zelo drugače kot ponavadi. Prišle smo že desetič, tako da nam je že vse jasno,« je bila pred začetkom nasmejana Sabina Potrbin. »Vedno znova pa se vrnemo zato,« je povedala, »ker je tako luštno in fajn in ker to pomeni, da se vidimo vsaj dvakrat na leto in iz tega naredimo veselico. Organizacija je odlična in to se nam zdi super promocija kraja, na tem bi se dalo še delati. Tudi me povsod delamo reklamo – kar naprej se hvalimo, kako luštno je in govorimo drugim, da naj kar pridejo.«

Pričakovanja nekaterih jamatloncev pa se niso popolnoma ujemala z realnostjo. Kot je povedal Tim Šmit iz skupine Talpidae (Krtki): »Mislil sem, da bo rov bolj urejen, je bilo pa kar veliko blata in vode. Mislil sem, da je vsaj glavni jašek cementiran. Drugače pa je Jamatlon kar izpolnil moja pričakovanja.«

Najsi so bila njihova pričakovanja izpolnjena ali ne, po preizkušnji v rudniških rovih so se imeli Jamatlonci priložnost stuširati v rudniški kopalnici, nato pa so uživali ob knapovski malici gostilne Pr Čop s Podkuma in poslušali pesmi Rudarskega MPZ Loški glas iz Kisovca pod vodstvom zborovodkinje Alenke Flere Pavlič.

Na jubilejnem, desetem jamatlonu se je organizator poklonil tudi zvestim prostovoljcem, ki že leta skrbijo, da dogodek gladko teče. Priznanje so dobili špiruc Miran Jerič, častna špirovka Alenka Bratušek, knapovski špiruc Anton Lisec, jamatlonca, da te kap, Jani Zore in Miro Drobne, vsa leta Jamatlona zvesta prostovoljca, častna špirovka in še kaj Katja Kastelic, ki s svojim delom skrbi, da spletna stran deluje, kot mora, družina Markovič za pomoč pri organizaciji in najboljši Perkmandeljc »za zmeri« Marjan Frelih. Priznanje in drobno pozornost so dobile tudi Vesele huntarce, Sabina Potrbin, Barbara Deželak in Mojca Prelogar, ki, kot že rečeno, niso manjkale še na nobenem Jamatlonu.

Svojo nagrado je podelil tudi Perkmandeljc, ki je najbolj prestrašeno udeleženko Nušo Vozelj okronal za Hoznšajzerko.

Jamatlon ni tekmovanje, zato organizator ni ugotavljal najboljšega časa, je pa nagrado dobila ekipa, ki se je s svojim časom najbolj približala povprečnemu. To so bili Jamski trdoživci. Nagrade so pomagali podeliti Zasavc leta 2017 Dušan Kastelic, župan občine Hrastnik Miran Jerič, direktor RTH dr. Jani Žlak in ravnateljica STPŠ Trbovlje Marjetka Bizjak.

Na jubilejnem, desetem jamatlonu se je organizator poklonil tudi zvestim prostovoljcem, ki že leta skrbijo, da dogodek gladko teče. Priznanje in drobno pozornost so dobile Vesele huntarce, Sabina Potrbin, Barbara Deželak in Mojca Prelogar, ki, kot že rečeno, niso manjkale še na nobenem Jamatlonu. Priznanje so dobili še špiruc Miran Jerič, častna špirovka Alenka Bratušek, knapovski špiruc Anton Lisec, jamatlonca, da te kap, Jani Zore in Miro Drobne, vsa leta Jamatlona zvesta prostovoljca, častna špirovka in še kaj Katja Markovič, ki s svojim delom skrbi, da spletna stran deluje, kot mora in najboljši Perkmandeljc »za zmeri« Marjan Frelih.

Zimski jamatlon 2018 so podprli špiruci oz. pokrovitelji: RTH, občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi, NLB, Thermana Laško, Imunosal, Petrol, Bartec varnost, Gostilna Pr’ Čop, Dewesoft, Lekarna Pušnik, JE&GR, Zasavska ljudska univerza, Steklarna Hrastnik, Studio moderna, Trgovina Montekukuli, Žito, Pekarna Trbovlje, Telekom Slovenije, Hillman instalacije, Nomago in STPŠ Trbovlje. Letošnja rudniška pustolovščina je potekala pod častnim pokroviteljstvom ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.