Okrog upravne stavbe RTH je že vse pripravljeno na jamatlonce, ki se bodo imeli na tokratnem Zimskem jamatlonu že desetič priložnost podati na podzemno avanturo.

V rudniški upravni zgradbi v Hrastniku se že zbirajo jamatlonci, letos jih je kar 275, ki bodo okrog 10. ure počasi že začeli prevzemati štartne številke. Organizator je skupaj s pokrovitelji udeležencem pripravil »vrečke presenečenja«, kjer jih čakajo uporabna darilca. Udeleženci jubilejnega jamatlona poleg Slovenije prihajajo še iz Hrvaške, Slovaške, Turčije in Španije.

Sledil bo zbor, kjer bosta jamatlonce s spodbudno besedo na pot pospremila hrastniški župan Miran Jerič, tudi v imenu častne pokroviteljice Alenke Bratušek, in direktor RTH dr. Jani Žlak in jim bosta v pozdrav zaklicala rudarski »Srečno!« Po zboru in predstavitvi varnostnih ukrepov bo avtobus ekipe odpeljal v Trbovlje, od koder se bodo podali pod zemljo.

Pred začetkom Zimskega jamatlona 2018 smo se podali med udeležence in jih spraševali, ali jih kaj muči trema.

Prvič se bo v jamo podala Ekipa 456, ki jo sestavljajo Leopold Brglez, Matej Pungeršek, Miroslav Avbelj, Vanja Zavrl in Anita Kavzer. »Ni treme, bolj je adrenalin, Zmenili smo sem da vsaj enkrat gremo v jamo – jaz še nisem bila. To je zame pika na i.« Živčni pa niso niti fantje iz ekipe Delavska godba Trbovlje, Vid VerkJan Flis in Sonny Čevdek. Ti se v jamo podajajo drugič. »Treme ni, pričakujemo zanimivo progo. Razdalja je v redu, tako da se nam obeta zanimiva izkušnja,« je povedal Flis.

“Pričakovanja so, da bo tako kot zadnjih dvakrat,” je povedal član ekipe hrvaške Imunosal Davor Gračan, “to je namreč naš tretji Jamatlon, vsakič se pripeljemo iz Zagreba. Stvari je super, v Jamatlonu zelo uživamo.”