Ob prvi oviri bodo jamatlonci in jamatlonke morali pogledati v fotografski objektiv.

Čas za tremo je mimo. Na Ajnzerju v Trbovljah so v jamo že vstopili člani prvih ekip, čisto prvi je svoje knapovske tovariše v jamo popeljal triatlonec Denis Šketako, ki je na Jamatlonih že večkrat nosil številko 1. Malo po začetku trase jih čaka najzahtevnejša ovira, mimo katere za eno lepo ne bodo prišli – pozirati bodo namreč morali fotografinji ekipe Jamatlona. Približno na pol poti bodo srečali rudniškega škrata Perkmandeljca in njegovo podganco, ki sta jima pripravila krst.

Precej jamatloncev na vstop v rudnik še čaka. Malo jih zebe, saj je zunaj luštno hladno, sicer pa so vsi dobre volje in polni veselega pričakovanja. Za dobro vzdušje so poskrbele tudi članice Društva kmečkih žena in deklet s potico in pecivom in ekipa gostilne Pr Čop z domačim čajem.

Preden so se vkrcali na avtobus za Trbovlje, so jamatlonci slišali tudi nekaj spodbudnih besed hrastniškega župana Mirana Jeriča in direktorja RTH dr. Janeza Žlaka. »Na Jamatlonu sem bil že trikrat, vedno, ko grem v jamo, uživam,« je povedal Jerič. Žlak pa se je v svojem nagovoru dotaknil zapiranja rudnika: »Vi ste dokaz, da rudnika ne smemo kar tako zapreti,« je povedal jamatloncem.