V soboto bodo rudniški rovi med Hrastnikom in Trbovljami ponovno oživeli. Zavod Savus pripravlja Zimski jamatlon 2019, ki je že dvanajsti jamatlon zapovrstjo. Ker gre za ohranjanje rudarske dediščine, bo cel dan posvečen knapom in njihovemu delu. Po vrnitvi iz jame bodo jamatlonke in jamatlonci prisluhnili starim rudarskim pesmim v izvedbi Knapuskih punc.

Knapuske punce sestavljajo Marija Ojsteršek (ki skupino tudi vodi), Olga Zupan, Sonja Meterc, Darinka Sušnik, Karla Martinčič, Valerija Hočevar, Cvetka Garantini, Marija Nedeljko in Silva Cestnik. Vse so Zagorjanke, vse so tudi članice zagorskega Društva za preprečevanje osteoporoze. Njihova druženja je že od začetka zaznamovala pesem, pred sedmimi leti pa se je iz prepevanja rudarskih pesmi za dušo rodila skupina Knapuske punce. »Naš moto je ‘Dobra volja je najbolja’,« pravi Marija Ojsteršek. In to se kaže tudi na njihovih nastopih, ki so polni nasmeškov in pozitivne energije.

Na zaključni prireditvi Zimskega jamatlona 2019 v soboto bodo zbranim zapele nekaj rudarskih pesmi, med katerimi so tudi Nič se ne vrne, Včas’ v starih cajtih in So knapi že zbrani.