Le še nekaj kratkih dni manjka do 7. decembra, ko bo rudnik pod Hrastnikom in Trbovljami ponovno oživel – Zavod Savus namreč pripravlja Zimski jamatlon 2019, adrenalinsko podzemno preizkušnjo, ki je že dvanajsti jamatlon zapovrstjo.

Na Zimski jamatlon 2019 je prijavljenih 340 udeležencev, med njimi je 187 žensk in 153 moških iz desetih evropskih držav. Tako pri številu udeležencev kot pri številu držav, iz katerih ti prihajajo, letos padajo rekordi. Največ jamatlonk in jamatloncev prihaja iz Slovenije, med udeleženci so že stalni gostje s Hrvaške, letos pa prihajajo še iz Portugalske, Španije, Francije, Nemčije, Češke, Italije, Makedonije in Grčije.

Trasa jamatlona je dolga več kot pet kilometrov in poteka po rudniku. Jamatlonci bodo v jamo vstopili na trboveljskem Ajnzerju, luč sveta pa bodo ponovno ugledali pri bivši upravni stavbi RTH v Hrastniku. Trasa je neravna, posejana z luknjami in izboklinami, vendar poteka po ravnini – zgolj na začetku je spust, na koncu pa krajši, a strm vzpon. Zaradi tega je prihod v cilj toliko bolj zmagoslaven. Jamatlonci bodo morali na svoji poti premagati tudi več zanimivih knapovskih ovir.

Perkmandeljc, ki od Jamatlona poleti ni imel veliko dela, bo spet poprijel za »lato« in krstil tiste, ki bodo obiskali njegovo rudniško domovanje.

Jamatlon je mnogo več kot zgolj jama in adrenalin – je obujanje rudarske tradicije, ki, žal, počasi tone v pozabo.

Jamatlonu bo sledila še ne olimpijska športna disciplina – met bata škornja rikverc v kulmkišto. Seveda ne bo manjkala niti knapovska malica. Še posebej pa bo zanimiv koncert knapovskih pesmi v izvedbi skupine Knapovske punce iz Zagorja.