V spletnem časopisu Savus smo objavili prispevek o pomoči iz Juretovega sklada za Marijo iz Luč, ki smo ga objavili v tiskanem časopisu Savus. V prispevku smo povzeli spletne objave, ki jih je pisala AK iz Luč, nekaj pa jih je nastalo tudi v našem uredništvu.

Mariji iz Luč, ki je v poplavah izgubila vse, je Trboveljčan Edvard podaril avtomobil. V Juretovem skladu zbiramo denar za pomoč skromni Mariji Planinšek iz Luč, ki ji je domovanje v zadnjih 25 letih že tretjič povsem uničila voda, vmes pa je hiša še povsem pogorela, da so ostali le zidovi.

Nedavno strahotno neurje in poplave so za Slovenijo najprej pomenile šok, potem bolečino ter jok. V Zasavju večina gospodinjstev ni občutila večje škode, so jo pa zato trpeli drugje po državi. Na spletni strani Savus je AK pisala o Lučanih. Opisovala je zgodbe iz majhnega zgornjesavinjskega kraja, kjer še danes čistijo in odpravljajo posledice neurja.

Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati skromni snažilki Mariji Planinšek iz Luč.

Posledice poplav v Lučah

Eno najbolj prizadetih območij ob nedavnih neurjih je bilo področje Luč. Prav s temi konci smo v zadnjem desetletju in več navezali pristne stike. Iz Luč namreč že nekaj časa prihaja na naš jamatlon vse več ekip in prijaznih udeleženk in udeležencev.

V Lučah je odnašalo hiše, imetje, avtomobile, zalivalo stanovanja, hiše. Glavno cesto z Ljubnega proti Lučam je na več odsekih s sabo odnesla Savinja. Še vedno so pravzaprav odrezani od sveta, saj gravitirajo v Savinjsko dolino, veliko se jih po cesti z Luč v Ljubno vozi v službo, šolo in po opravkih. V Lučah ne bo nikoli več tako, kot je bilo.

Zgodba preprostih ljudi

V Lučah s partnerjem Janezom in sinom Janom živi Marija Planinšek. Ko smo z njo prvič govorili, ji je bilo nerodno. Povedala je, da so jih na usodno noč pet minut pred četrto uro ponoči zbudili sosedje, ki so jim v ihti dejali, naj umaknejo avtomobila izpred hiše.

S partnerjem sta na hitro oblekla hlače in majice, ko sta prihitela v spodnje prostore, pa je voda že vdirala v hišo. »Rešiti nisva mogla ne enega ne drugega avtomobila, voda je vdirala v bivalne prostore hiše. Rešili smo samo nekaj osebnih dokumentov, televizor in sinov računalnik.« Janez je le za las ušel najhujšemu.

Močan sunek vode je odtrgal tečaje na železnih vhodnih vratih in kuhinjo porušil kot lego kocke. Voda je segala 1,3 metra visoko, uničila je vse gospodinjske aparate v kuhinji in kopalnici, vse pohištvo v bivalnih prostorih. Več dni so bili brez vode, elektrike in signala. Še danes, slab mesec od poplav, nimajo pitne vode, okolica pa je zaradi vseh naplavin, ki jih je prinesel tok, neprepoznavna.

Po najhujšem so družino Planinšek obiskali sosedje in vprašali, če kaj rabijo, a je Marija povedala, da jo je sram prositi. Pa so šli oni v gasilski dom in jim prinesli najnujnejše: hrano, vodo, čistila, konzerve, moko, sladkor … Kasneje so pomagali tudi pri pospravljanju in čiščenju prostorov. Parket je seveda napihnilo, pod njim sta bila voda in blato, prav tako so morali odnesti iz hiše druge talne obloge in pohištvo ter aparate.

Luče so poplave prizadele že leta 1990, a so jo prebivalci takrat odnesli bolje kot letos. Čez vas teče reka Lučnica, ki ob močnem deževju zelo naraste. Tokrat je Lučnica poplavila vse hiše, ki so v bližini struge. Poleg vode se prebivalci spopadajo z ogromnimi količinami blata, vej in ostalih naplavin. Janez je povedal, da je prijatelj, ki je prišel pomagat čistit hišo prvi dan po poplavah, odnesel iz bivalnih prostorov 200 velikih veder (hobokov Jupola) blata.

Solze ob prejemu

Planinškovi so pri hiši imeli dva avtomobila. Prvi avto je bil poplavljen do armature, drugega pa je močan tok postavil na špico in tako zalil celoten motor. Brez lastnega prevoza bi družina iz Luč težko shajala, saj v majhnem kraju, kot so Luče, težko živiš brez prevoza. Marija je trenutno zaposlena kot čistilka v lokalni osnovni šoli, Janez pa se je pred kratkim upokojil.

Edvard Rajh iz Trbovelj je 91 letni upokojenec, ki je kljub svoji zavidljivi starosti še vedno zelo aktiven. Povedal nam je, da je letos smučal na Vrheh, pri tem pa je hudomušno izjavil: »Ne vem, koga bo pobralo prej, sneg ali mene.« Edi je po izobrazbi strojni inženir. Pred pokojem, 17 let nazaj, si je kupil avto, za katerega je ves čas lepo skrbel. Popravljal in vzdrževal ga je večinoma sam, saj je zaradi svoje izobrazbe (strojni inženir) imel vse potrebno znanje. Pred kratkim so Ediju odvzeli vozniško dovoljenje, ker mu je začel pešati vid in tako je avto postal odveč. Pred poplavami se je odločil, da avto proda, ker ga ostali družinski člani ne potrebujejo. Ko pa je slišal za zgodbo družine iz Luč, je sprejel odločitev, da avto podari.

Stik z Juretovim skladom in Rdečim križem Trbovlje je Edvard navezal prek snahe Nataše Jerman Rajh, ki je tudi sama pomagala prizadetim v poplavah. »V Zasavju smo, v primerjavi z ostalimi kraji po Sloveniji, poplave na srečo prestali brez večje škode. Ostalim bi želel sporočiti, naj pomagajo, če le lahko. Vsak posameznik naj pomaga po svojih močeh, nesebično in brez oziranja na lastne interese,« pravi Edvard.

»Sploh nimam besed … za tako veliko srce, kot ga imajo tisti, ki pomagajo. Ob takšnih trenutkih se res vidi, da so na svetu še dobri ljudje,« pa je dejala Marija ob prejemu avtomobila, ki je res v dobrem stanju. Na tehničnem pregledu so ugotovili le to, da ročna zavora na enem kolesu malo slabo prime. Mehaniki so to hitro popravili in avto je bil fit.

»Ko si v stiski, ti ogromno pomeni že vsaka lepa beseda, ki ti jo kdo nameni. Pomagali so nam sosedje, gasilci, člani civilne zaščite in prostovoljci iz vse Slovenije pa tudi Srbije, Hrvaške in Ukrajine. Rada bi se zahvalila tudi vsem, ki so in ki bodo darovali v Juretov sklad, to nam res veliko pomeni. S prejetimi sredstvi, ki jih bomo porabili za ureditev prostorov in nakup osnovnih gospodinjskih aparatov, se bo naše življenje ponovno vrnilo v normalno stanje.«

AK, MP, EG

Foto: AK in EG


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Predstavili bomo njihove zgodbe in se prepričali, da gre denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.

Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus

Foto: arhiv Savus