Enajstega Jamatlona se je udeležilo 162 tekačev in tekačic iz vse Slovenije, nekaj malega pa celo iz tujine. Vsi so bili nad preizkušnjo navdušeni in marsikdo je obljubil, da se decembra vrne.

Vesele huntarce tudi na enajstem

Foto: Martina Drobne

Adrenalinsko preizkušnjo v jami pod Hrastnikom in Trbovljami, ki jo je premagalo že več kot 2000 jamatlonk in jamatloncev, so tudi v soboto ti opisali kot zabavno in nepozabno. Na 5,5 kilometra dolgi trasi, ki poteka po rudniku med Hrastnikom in Trbovljami, so morali premagati nekaj zanimivih ovir, ki so izkušnjo še dodatno popestrile.

Med jamatlonkami so bile ponovno tudi Vesele huntarce Barbara DeželakMojca Prelogar in Sabina Potrbin, ki so kot ekipa stare toliko, kolikor je star Jamatlon sam – udeležile so se prvega, enajstega in vseh vmes. Na Zimskem jamatlonu 2018 so decembra lani zato prejele posebno priznanje, bučen aplavz pa so jim jamatlonci namenili tudi v soboto.

Vtisi jamatlonk in jamatloncev

Foto: Branko Klančar

Maša Bastarda, ekipa Klavstrofobi: “Na Jamatlonu smo bili prvič in bilo je odlično. V bistvu sem jaz organizirala nas štiri in so mi zdaj hvaležni (smeh). ‘Fajn’ izkušnja. Še pridemo.”

Matej Bastarda, ekipa Klavstrofobi: »Super je bilo. Najbolj mi je bila definitivno všeč sočlanica moje ekipe, ki je tekla pred mano (žena Maša Bastarda, op. a.), in njena močna luč … Pa kakšni temni kotički, ti tudi zelo prav pridejo (smeh).«

Simona Sovre, ekipa Lerlauf 1: »Bilo je super. Tokrat sem bila prvič in zdela se mi je zelo zanimiva izkušnja. Verjetno še pridem.«

Ivana Štrukelj, ekipa Lerlauf 2: »Decembra lani sem bila prvič, tako da je bil to moj drugi Jamatlon. Tokrat mi je bilo bolj všeč, ker je bila v jami klima (smeh), drugače pa v redu. Bili smo zadovoljni in bomo še prišli. V ekipi sta bila tudi dva malo starejša in sta nam povedala nekaj o tem, kako je včasih potekalo delo v jami. Zelo zanimiva izkušnja.«

Jamašpil in priznanja

Jamatlonu je sledil koncert Jamašpil, na katerem so nastopile tri mlade pevke, udeleženke glasbenega tekmovanja Slovenska nota. Sevničanka Sara Praznik ima za seboj že več nastopov, napisala, režirala in igrala je tudi v avtorskem muzikalu Ameriške sanje. Katja Brcar iz Šentruperta sodeluje z Big bandom Šolskega centra Novo mesto pod taktirko Gregorja Zagorca, nastopa pa tudi na šolskih prireditvah. Trboveljčanka Maruša Zmrzlakje zmagovalka Slovenske note 2018, ki je že izdala svojo prvo pesem z naslovom Skušnjava.

Foto: Martina Drobne

Po koncertu je organizator podelil priznanja, poimenovana s pristnimi zasavskimi knapovskimi imeni. Martin Hanžič iz ekipe Ta skupina imena (še) nima je, ker je bil najstarejši udeleženec Jamatlona, prejel priznanje Pik as. Joži Umek(Ljubiteljice Kala) je kot najbolj izkušena udeleženka postala Domfrca. Najmlajša udeleženka Timea Orter (Strup 2) si je prislužila naziv Lerhajerka. Jamska kura in Luftrajder (najbolj simpatična udeleženka in udeleženec) sta postala Polona Medvešek (Amtec.new) in Nejc Mrežar (Blokuci 1). Najbolj izvirno ime si je izbrala ekipa Spt čjšplu drevored (Maja PečjakAdrijana Šafran CizeljŠpela PodbevšekNina CestnikPolona Petkovšek), ki je prejela priznanje Ohter prtija. Izbrali smo tudi najbolj srčno in najbolj tovariško ekipo. Prva (priznanje Herc šafla) je postala ekipa ŠCC All-Stars (Žiga MoljkAljaž MoljkBlaž LebičNik Presečki in Miha Čakš), druga (priznanje Dritl kumarati) pa ekipa Letna kuhinja (Urša LandisMatija KastelicGašper Kastelic). Najbolj oddaljena jamatlonka Adrijana Šefran Cizelj (198 km, ekipa Spt čjšplu drevored) je dobila priznanje Krajcnga.

Svoje priznanje je podelil tudi Perkmandeljc (v njegovi vlogi Marjan Frelih), ki najbolje od vseh ve, kaj se je dogajalo v jami in komu so se najbolj tresle hlače – Tanji Starina(Amtec.new) je kot najbolj prestrašeni jamatlonki podelil naziv Hoznšajzerka, saj se v jami ni pustila krstiti, je pa z veseljem sama dvignila “lato” nad Perkmandeljčevo tazadnjo. Podelitev priznanj je začinil s svojim pristnim knapovskim humorjem, ki marsikoga (sploh tiste, ki ne prihajajo iz Zasavja) nekoliko šokira, a se ga kmalu privadijo in so nad njim navdušeni.

Foto: Martina Drobne

Nenazadnje so si nagrade in priznanja prislužili tudi tisti, ki so se nabolje odrezali pri metu bata škornja rikverc v kulmkišto (met škornja čez glavo v zaboj za premog) – Aleš Aleš (Š bul pusjdn šohtlci 1), Mojca Judež (fr’č’fele) in Tina Butkovec (#topmišunga). Nagradili pa smo tudi tiste, ki so se s svojim časom najbolj približali povprečnemu. Jamatlon namreč ni tekmovanje, ampak preizkušnja v tovarištvu, zato ne beležimo najboljših časov. Časovno najbolj povprečne so bile ekipe Lerlauf 1 (Bojan SovreLenart Štaut in Simona Sovre), Rozmanc (Tjaša DrnovšekMaja VišnikarAljaž Zupan in Tjaša Čebin Vukovič), Piceubice (Nikolina IlijanićAndreja NižićAna Mijatovič, Nina Hećej in Ivona Ivkič), Lisičke (Nina FabjanBarbara Medvešek in Živa Repovž) in Uvenen kurtzi (Danijel FabijanAndrej ZorkoAnže Medvešek in Primož Zelenšek).

Priznanja sta poleg Perkmandeljca podeljevala trboveljska podžupanja Maja Krajnik in vodja zadnje rudarske stavke v zasavskih rudnikih Anton Lisec.

Seveda izvedba Jamatlona ne bi bila mogoča brez naših zvestih pokroviteljev: RTH, DDT, Občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Dewesoft, Spekter Trbovlje, Ahac gradbeni inženiring Trbovlje, Lekarna Pušnik Trbovlje, Nomago Zagorje, Thermana Laško, Chipolo, Zasavska ljudska univerza, Red bull, Gostilna Pr Čop Podkum, Trgovina Montekukuli Trbovlje, Steklarna Hrastnik, Mestna pekarna Zagorje, STPŠ Trbovlje.

Nagrade tudi po Jamatlonu

Več fotografij z Jamatlona si lahko ogledate na spletni strani www.jamatlon.si ali na Facebook strani Jamatlona, kjer se lahko na njih tudi označite.

Zelo veseli bomo tudi vaših komentarjev. Če bodo spodbudni, ne varčujte z njimi. Dobrodošle so tudi dobronamerne pripombe, saj si želimo, da bo dogodek vedno boljši. Vaše vtise hvaležno sprejemamo na: info@savus.si. Tri izmed tistih, ki nam boste zaupali vtise (takšne ali drugačne), bomo nagradili. Prvega izžrebanca z brezplačno udeležbo tričlanske ekipe na Zimskem jamatlonu 2019, ostala dva pa z bolj skromnimi nagradami.